Gezinstherapie

Gezinstherapie wordt ook wel systeemtherapie genoemd. Met het systeem wordt iedereen in de omgeving van u en uw kind bedoeld. Bij gezinstherapie praten we dan ook met u, uw kind, broers en zussen en soms met de opa(‘s) en oma(’s) van uw kind. Jullie spelen een belangrijke rol in elkaars leven. In gezinstherapie helpen we daarom alle leden van het gezin om beter om te gaan met de situatie.

Wanneer kan gezinstherapie worden ingezet?

Gezinstherapie kan bijvoorbeeld worden in de volgende gevallen:

  • als er problemen zijn tussen u en uw kind
  • als de klachten van uw kind zorgen voor veel ruzie met broers en zussen
  • als er veel is veranderd bij u thuis, bijvoorbeeld door een scheiding of doordat een familielid is overleden. Gezinstherapie kan helpen om elkaar beter te begrijpen en het samen een plek te geven.
  • als uw kind uit huis geplaatst is. Het is dan mogelijk dat we samen met u kijken hoe het contact tussen u en je uw kind kan worden verbeterd.

Wat kunt u verwachten van gezinstherapie?

Een systeemtherapeut praat met uw hele gezin over de problemen en samen gaat u op zoek naar een oplossing. De therapeut is onafhankelijk, luister naar ieders verhaal, stelt vragen en geeft u en andere gezinsleden opdrachten mee naar huis. Voor het ene gesprek komt u met het hele gezin. De andere keer komt u bijvoorbeeld alleen of met uw partner. Hoeveel gesprekken nodig zijn, hangt af van het probleem.