e-Health: Oudertraining gedragsproblemen

Ervaart u problemen in de opvoeding? Heeft uw kind ADHD, een autismespectrumstoornis of een gedragsstoornis en is hij of zij jonger dan 14 jaar? En wilt u hieraan werken? Dan is de Oudertraining bij gedragsproblemen misschien wel iets voor u. In de training leert u hoe ADHD, ASS of een gedragsstoornis een rol speelt in het gedrag van uw kind en op welke manier u uw opvoeding hierop kunt afstemmen, zodat het probleemgedrag minder wordt.

Het programma

Het programma bestaat uit een aantal onderdelen. In het onderdeel Start krijgt u informatie over de training en bepaalt u aan welke problemen u gaat werken. In het onderdeel Waarom doet mijn kind zo? krijgt u uitleg over hoe de aanwezigheid van ADHD, ASS of een gedragsstoornis het gedrag van uw kind beïnvloedt. Binnen de training stelt de behandelaar in wat bij uw kind speelt zodat de informatie voor u passend is. Daarna volgt het onderdeel Zo ontstaat probleemgedrag. In dit onderdeel legt u situaties onder de loep en leert ze in stukken te knippen en te begrijpen welke factoren de situatie beïnvloeden. In het onderdeel Reageren op gedrag wordt geoefend met eigen situaties. Zo kan een filmpje over een situatie worden geupload dat als oefensituatie genomen wordt in de training. Het laatste onderdeel is Resultaat. Hierin kijkt u met de behandelaar wat de training u heeft opgeleverd en hoe u de geleerde vaardigheden vast kunt houden.

Slimme dingen

Naast de verschillende onderdelen in het progamma is er een aantal slimme dingen in het programma gebouwd:

  • de tipkoffer, deze koffer kunt u tijdens de training vullen met tips voor u zelf en hij kan geprint worden zodat u de tips in het dagelijkse leven bij de hand kan houden
  • de huiswerklijst, hier vindt u de opdrachten die voor de komende tijd staan gepland
  • een drietal grafieken die lopende de training weergeven hoe u de opvoeding ervaart op basis van peilmomenten in de training

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Oudercursus? Het E-KJP (samenwerkingsverband van zeven kinder- en jeugdpsychiatrische instellingen waaronder Yulius) heeft een aparte website gemaakt met uitgebreide informatie over deze online module. Bekijk de website > Lijkt de module wat voor u? Vraag uw behandelaar of u deze behandeling ook kunt volgen.