Terug

Kinderen en Jeugd

e-Health: Dappere Kat

Ben je tussen de 8 en 14 jaar? En ben je wel eens bang voor situaties of vind je dingen spannend die voor anderen niet zo spannend zijn en heb je daar last van? Dan is Dappere Kat misschien wel iets voor jou. Met het programma Dappere Kat leer je hoe angst werkt en hoe jij daar anders mee om kan gaan.

Blended behandeling

Dappere Kat is een blended behandeling, wat betekent dat een gedeelte van de behandeling op de polikliniek plaatstvindt en een gedeelte thuis via de computer.

Het programma

Dappere Kat bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is Start. Hier maak je kennis met je behandelaar, je vult samen vragenlijsten in om je angst nader te bekijken en je krijgt verdere uitleg over hoe angst werkt en hoe je er last van kan hebben.

In het tweede onderdeel, de Angstladder, krijg je meer inzicht in je eigen angst. Dit helpt om oefenstapjes te maken zodat jij kan oefenen in jouw tempo. Vervolgens ga je stap voor stap oefenen met situaties die jij lastig vindt en die jij in je angstladder hebt beschreven. Want oefenen helpt!

In de daarop volgende onderdelen leer je allerlei trucs waardoor jij de situaties uit je angstladder onder de knie krijgt. Tot slot kijk je samen met je behandelaar hoe het aan het eind van het programma met je gaat. En kijk je samen hoe jij zelf kan blijven oefenen en ervoor kan zorgen dat het goed met je blijft gaan.

Beloningen

Werk je aan het programma, dan verdien je punten waarmee je beloningen kan verdienen. Wat deze beloningen zijn, spreek je af met je behandelaar en je ouders. Op die manier is leren echt leuk!

Slimme dingen

Naast de verschillende onderdelen in het progamma, is er een aantal slimme dingen in het programma gebouwd:

  • De angst in actieschaal, waarbij je direct kunt zien hoe jij vindt dat het gaat met jouw angst
  • De huiswerklijst, je ziet direct wat je (nog) moet doen
  • De beloningen, je ziet direct het overzicht van je spaarpunten en welke beloning je daarvoor kan kiezen

Meer informatie

Wil je meer weten over Dappere Kat? Het E-KJP (samenwerkingsverband van zeven kinder- en jeugdpsychiatrische instellingen waaronder Yulius) heeft een aparte website gemaakt met uitgebreide informatie over deze online module. Bekijk de website > Lijkt de module je wat voor jou? Vraag je behandelaar of je deze behandeling ook kunt volgen.