Terug

Nieuws

Terugblik F-ACT congres donderdag 15 juni

Terwijl Rotterdam langzaam ontwaakt, druppelen de eerste bezoekers binnen in de Maassilo. Het rauwe en imposante gebouw is vandaag dé plek waar meer dan 800 zorgprofessionals bij elkaar komen voor het landelijke FACT-congres 2017.  Yulius, Lucertis, STEK jeugdhulp en TriviumLindenhof  mochten dit jaar het congres in nauwe samenwerking met F-ACT Nederland organiseren.

Bevlogen

Een taak die ze op een bevlogen manier hebben uitgevoerd, vertelt Elsbeth de Ruijter, voorzitter van F-ACT Nederland . Ze prijst het team om haar enthousiasme en de creatieve ideeën die het programma vormen. Het is te merken dat creativiteit de boventoon voert op deze dag. Niet alleen de locatie ademt dit uit, maar ook het diverse programma is fris en inspirerend. En Rotterdams. Een ongedwongen sfeer en veel gepassioneerde mensen.

F-ACT: de methodiek van de toekomst

Myrthe Koster (leading professional FACT jeugd en gezinspsychiatrie) vindt het F-ACT congres belangrijk voor zorgprofessionals. “Het houdt je kennis up to date en verbreed je netwerk. Ook is het een plek waar je andere professionals kunt ontmoeten. Het geeft een frisse blik op je werk en niet onbelangrijk; F-ACT is de methodiek voor zowel jeugd- als volwassenenzorg én de methodiek van de toekomst. F-ACT is heel erg afgestemd op wijkgerichte zorg op locatie en laagdrempelig om mee samen te werken. Dit is de richting die de samenleving op wilt. Je kunt snel schakelen voor intensief en minder intensieve zorg. Daarom is juist dit F-ACT-congres zo belangrijk.

Op de fiets de stad in

Het diverse programma uit zich onder andere in het buitenprogramma, wat overigens binnen 1,5 uur is ‘uitverkocht’. Op de fiets Rotterdam in op bezoek bij het wijkteam in het Millinxparkhuis waar 160 verschillende nationaliteiten over de vloer komen. Ook de rechtbank van Rotterdam opent haar deuren voor het congres. Bij de kinderrechter valt de passie en gedrevenheid voor het vak op. De rechtbank blijkt zeer goed geïnformeerd te zijn over het zorgnetwerk en goed op de hoogte van de ontwikkelingen en werkwijzen.

Bijdrage Yulius

De lezing van Corine Rijnberk, gezinspsychiater bij Yulius, is heel erg van toegevoegde waarde voor het programma. Zij spreekt over de meerwaarde van gezinspsychiatrie voor F-ACT. Gezinspsychiatrie verbindt jeugd- en volwassen F-ACT, waardoor het hele gezin mee wordt genomen in de behandeling, wat uiteindelijk leidt tot betere resultaten.

Het belang van verbinden

Wethouder Hugo de Jonge geeft in zijn openingswoord aan dat het een prachtige tijd is om in de GGZ te werken. Hij benadrukt het belang van verbinden over de domeinen heen. Deze verbinding zien we vervolgens door de hele dag heen plaatsvinden. Het werkbezoek met de politie is één van de highlights. Daarin komt naar voren dat de politie heel erg gericht is op samenwerking en alleen op zoek gaat naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Net als bij Yulius staan de patiënten bij hen centraal, dat is mooi om te horen en geeft mogelijkheden.

Best practices en methoden

Daarnaast zijn er genoeg sessies die aandacht besteden aan best practices en (nieuwe) methoden. Op de tiende verdieping van de Maassilo bijvoorbeeld. Waar back-to-back lezingen worden gehouden over de praktijk. Hoe kun je bijvoorbeeld Nieuwe Autoriteit inzetten binnen F-ACT jeugdteams of biedt de methode Open Dialogue wellicht kansen binnen jouw casussen? Niet alleen sprekers komen aan het woord, maar ook bezoekers krijgen volop de gelegenheid om vragen te stellen en interactie te zoeken.

Groot succes

Deze editie van het landelijk F-ACT congres wordt gekenmerkt door inspiratie en verbinding. Hugo de Jonge geeft in zijn openingswoord aan dat hij hoopt dat de bezoekers weer nieuwe energie krijgen. Dat is wat ons betreft gelukt. Mede dankzij de diversiteit en creativiteit in het programma kijken we terug op een zeer geslaagd F-ACT congres in Rotterdam!