Terug

Nieuws

Oud-cliënt zet Minecraft server op speciaal voor jongeren met Autisme

De 19-jarige oud-cliënt Quinten Ooms heeft zijn eigen hobby, namelijk gamen, ingezet om andere jongere met Autisme te helpen. Hij heeft een server gemaakt voor Minecraft speciaal voor jongeren met Autisme. Op de server kan de videogame gecombineerd worden met het maken van contact en het delen van informatie over autisme. Dit alles onder de toepasselijke naam AuTeam (http://auteam.nl).   

Aangepaste versie van Minecraft

Quinten heeft gekozen voor de videogame Minecraft, omdat het voor alle leeftijden toegankelijk is en goed is aan te passen op de doelgroep. Bovendien speelde hij dit zelf altijd met zijn vrienden en heeft hij er altijd veel aan gehad. ‘Mijn doel was om alles zo veilig, vriendelijk en toegankelijk mogelijk te houden. Dit betekende dat ik veel onderdelen van het spel zelf heb aangepast. Zo zijn er filters voor scheldwoorden, speelt iedereen onder zijn voornaam en is registratie vereist om überhaupt deel te nemen’, vertelt Quinten over de server.

Onderdeel voor ouders

Voor ouders is er een apart onderdeel van de website waarin ze onder andere een tijdslimiet kunnen instellen op de speeltijd van hun kind. Ook kunnen ouders op een live kaart van de wereld zien of hun kind online is en wat hij doet.

Nu al een topsfeer

‘Met AuTeam probeer ik een omgeving te creëren waarin jongeren met of zonder(!) autisme met elkaar kunnen kletsen en gamen. Sinds vorige maand is de server open voor aanmeldingen en de sfeer is nu al top! Iedereen is dolenthousiast en er wordt veel met elkaar samen gewerkt. Op dit moment hebben we al 17 actieve deelnemers en veel website bezoekers.’

Over Quinten

Quinten heeft zelf PDD-NOS. Al op jonge leeftijd merkten de ouders van Quinten dat het belangrijk was voor hun zoon om zich af en toe af te kunnen afsluiten. De oplossing? Een Gameboy. Nog steeds helpt gamen Quinten om tot rust te komen. ‘Een goede game helpt je relaxen. Voor een uurtje of twee ben je even in jezelf en kan je de prikkels laten verdwijnen’, vertelt Quinten. In 2013 kreeg Quinten behandeling op de Deeltijd Autisme. Na een heftig jaar, waarin hij samen met zijn omgeving en de mensen van Yulius hard aan zichzelf heeft gewerkt, staat hij nu steviger in zijn schoenen dan ooit.